Om Linné Om oss Linnémuseet Linnébreven Skrifter Linnéveckan Nyheter Kalender Linné2007 Medlemskap Press Länkar Kontakt


Symbolbilden för Linné2007 – Mr Flower Power.
Ill: Full Tank.

Vilket jubileumsår!

2007 firades Carl von Linnés 300-årsdag. Det var ett fantastiskt jubileumsår med ett kejsarbesök, firande i 28 länder, 70 nya böcker, 425 Linnéskolor, 2 000 evenemang, 10 000 artiklar, 100 000 Linnéskolbarn och miljontals människor som mött Linné. Det är några resultat under jubileumsåret Linné2007 – ett gigantiskt samarbetsprojekt i Sverige och i världen.

Miljontals människor mötte den unge, kaxige, gränsöverskridande och världsberömde vetenskapsmannen, i bland annat Kapstaden, Uppsala, Älmhult, Tokyo och Grövelsjön - genom föreläsningar, utställningar, naturupplevelser och skolarbete m.m. Forskare mötte folket och barnen mötte Linné. Sveriges genom tiderna största naturvetenskapliga jubileum kan även i efterhand betraktas som ett av de mest lyckade svenska jubileerna någonsin. Det internationella genomslaget var mycket stort och jubileet nådde ut till olika åldersgrupper och stimulerade till fortsatt naturvetenskaplig forskning i Linnés anda.

Arvet efter Linnéåret
Under jubileet rustades Linnéminnena upp och tog emot en ansenlig ökning av besökare. Flera nystartade nätverk lever vidare, 6 000 Linnébrev digitaliserades, samarbeten initierades mellan forsknings- och kulturvärlden som ännu arbetar tillsammans. Jubileet fick stor genomslagskraft i den vetenskapliga världen, inte minst beroende på att Linné fortfarande är en förebild och inspiratör som fri grundforskare. Mer information finns på webbplatsen för Linné2007.

Jubileumssida

Rapporten om Linnéjubileet 2007