Om Linné Om oss Linnémuseet Linnébreven Skrifter Linnéveckan Nyheter Kalender Linné2007 Medlemskap Press Länkar Kontakt


Linnés teservis prydd med slingor av den blomma som fått hans namn - Linnaea borealis.
Foto: Teddy Thörnlund.

Hemma hos familjen Linné

Huset är uppfört 1693 av universitetets store reformivrare medicinprofessorn och naturforskaren Olof Rudbeck d.ä som prefektbostad för akademiträdgården. Det rustades till Linné och hans familj efter att ha ansetts vara ”mera likt en rövarkula och ett ugglenäste”. Ända fram till 1934 fungerade huset som bostad åt universitetets tjänstemän. Den siste som bodde här var universitetets director musices, tonsättaren Hugo Alfvén.

Familjeliv och vetenskaplig gärning
I museet berättar unika föremål om både Linnés familjeliv och hans vetenskapliga gärning. Här visas familjens möbler, husgeråd, textilier och konst. Särskilt intressanta inventarier är Linnés medicinskåp, hans sekretär, insektsskåp och herbarieskåp. Bland porträtten kan nämnas Linné i lappdräkt – målad av Martin Hoffman 1737 och en pastellmålning av Linné utförd av Gustav Lundberg 1753. Av silversaker visas bland annat den omtalade smultronskålen som Linné erhållit som gåva och som han på äldre dagar fyllde med smultron för att med dessa bota sina giktbesvär.

Linnés teservis liksom hans brännvins- och vinglas är också utställda i museet. Dessutom finns en rik samling av textilier som använts i Linnés familj, där särskilt holländsk och tysk linnedamast i form av dukar och servetter kan nämnas. Ett alldeles speciellt intresse väcker förstås Linnés egen rikt broderade väst samt en brudklänning i franskt siden som burits av en dotter.
Från Linnés vetenskapliga verksamhet finns föremål från hans resor, hans tid som professor och hans vetenskapliga verksamhet. Delar av universitetets naturaliesamling som förvaltades av Linné visas också.

Mera om museet
Linnés kompass, lupp och plånbok, i vilken Linné gjorde anteckningar under sin lappländska resa 1732. Foto: Sören Hallgren.Linnés insektsskåp. Foto: Åke E:son Lindman.